29/9/10

"Ακυρώστε την απεργία αλλιώς κλείνω το καθημερινό Βήμα"

Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του Παντελή Καψή προς τους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Ωμός εκβιασμός και άσκηση τρομοκρατίας της εργοδοσίας ενάντια στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, οι οποίοι, φυσικά έχουν μάθει να ζουν με τις φήμες αυτές εδώ και ένα χρόνο.




Επίσης, όπως ενημερωνόμαστε από τις "Τυπολογίες", επίκειται συνάντηση μεταξύ του Μπόμπολα και του Ψυχάρη ώστε συντονισμένα να ασκήσουν ασφαλιστικά μέτρα για να να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.



Και η απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας έρχεται από την ανακοίνωση της Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ:



Συνάδελφοι (-σες),

Αύριο Πέμπτη, 30/9/2010, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο απαντούν με 48ωρη απεργία στο ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟΣ (Πέμπτη 30/9-Παρασκευή 1/10), που κηρύσσουν οι Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ,ΕΠΗΕΑ,ΕΣΠΗΤ,ΕΠΗΤ κ.α.) στη γενικευμένη επίθεση της εργοδοσίας που εκδηλώνεται με κυνισμό μέσα από μπαράζ μαζικών απολύσεων.

Σ’ αυτήν την κρίσιμη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά όλων των εργαζομένων, χρειάζεται ο καθένας να είναι ξεκάθαρος και αποφασιστικός. Καμία αυταπάτη ότι οι απολύσεις θα σταματήσουν στους διοικητικούς και δε θα αγγίξουν τους δημοσιογράφους. Αν περάσουν οι μαζικές απολύσεις στους διοικητικούς θα ακολουθήσουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αν καταφέρει η εργοδοσία να κερδίσει αυτή τη μάχη ,θα ισοπεδώσει το επόμενο διάστημα το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Τώρα που είμαστε όλοι εδώ, είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να φράξουμε το δρόμο της εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη, τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Οι διοικητικοί έχουν ανάγκη τους δημοσιογράφους αυτή την ώρα και οι δημοσιογράφοι με την αλληλεγγύη τους όχι μόνο συμπαραστέκονται στους συναδέλφους τους ,αλλά προστατεύουν και τις δικές τους θέσεις. Και για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, μέσα στην καταιγίδα των κυβερνητικών και επιχειρηματικών μνημονίων, χτίζουμε τους πιο αγωνιστικούς δεσμούς για να ακυρώσουμε οποιαδήποτε νέα απόπειρα να μας ξαναπετάξουν στο δρόμο.

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη. Το έδειξε η μαζική μας παρουσία και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις στις Γενικές Συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών. Το έδειξε η μαζική παρουσία των συναδέλφων στη σημερινή κινητοποίηση το πρωί, στην είσοδο του συγκροτήματος, που οδήγησε και στην απόφαση για 48ωρη απεργία από τις Ενώσεις μας. Ο αγώνας πλέον διαρκείας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ενάντια στις επιθέσεις είναι μονόδρομος. Ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες με όλα τα μέσα εάν η εργοδοσία επιμείνει στο σφαγιασμό των εργαζομένων.



ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ.

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ



Η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΕ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΕΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ




Για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια οι λαοί της Ευρώπης συναντιούνται σε κοινούς, ενωτικούς αγώνες κόντρα στις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Οι σημερινές, μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε Βρυξέλλες, Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία και Ελλάδα σηματοδοτούν μια νέα αρχή αντίστασης των λαών της γηραιάς ηπείρου ενάντια στις μονεταριστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συνθλίβουν τις ζωές των ευρωπαίων πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη ενώνουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους στις Βρυξέλλες, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που ακολούθησαν την κρίση του δημοσιονομικού χρέους -την ώρα που η Κομισιόν εισηγείται κυρώσεις για τις δημοσιονομικά «απείθαρχες» χώρες. Ιστορική γενική απεργία και μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη. Συγκεντρώσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Λετονία. Τρίτη ημέρα απεργίας στο δημόσιο τομέα της Σλοβενίας.







Περίπου 100.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχουν κατακλύσει την Τετάρτη τους δρόμους των Βρυξελλών, εκφράζοντας την οργή τους για τα μέτρα λιτότητας που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.



Την ώρα που η ογκώδης πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη μέσα σε μία «θάλασσα» από σημαίες και με το σύνθημα «όχι στη λιτότητα, προτεραιότητα στην εργασία και την ανάπτυξη», οι βελγικές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «οχύρωσαν» τράπεζες και καταστήματα.



Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η οποία οργανώνει την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην «πρωτεύουσα» της ΕΕ -και συγκεκριμένα μετά το 2001 όταν 80.000 πολίτες είχαν διαδηλώσει στο Βέλγιο ζητώντας «μία πιο κοινωνική Ευρώπη».



«Οι εργαζόμενοι είναι σήμερα στους δρόμους στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες: υπάρχει ακόμα καιρός να αλλάξετε κατεύθυνση, να μην επιλέξετε τη λιτότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία.



Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα καλούν τους ηγέτες να μη βιαστούν να μειώσουν τα ελλείμματα με μέτρα λιτότητας και ζητούν να διοχετευτούν οι δημόσιες δαπάνες σε επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.



Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Τζον Μονκς, επισημαίνει ότι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία είναι οι νέοι, οι οποίοι σήμερα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες.



Μετά τη διαδήλωση, αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και τον προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ιβ Λετέρμ.


ΕΛΕΝΗ ΠΟΡΤΑΛΙΟΥ- Το έργο της Ανοιχτής Πόλης εγγύηση για τη δράση μας στο μέλλον

Η Ανοιχτή Πόλη δίνει ενωμένη, με συντροφικότητα και αλληλεγγύη, τον εκλογικό αγώνα, παρουσιάζοντας στον αθηναϊκό λαό το έργο μιας τετραετίας, που δημιουργήσαμε μαζί με τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες.


Η υποψηφιότητά μου εκφράζει το συλλογικό «εμείς» εκατοντάδων μελών και φίλων της δημοτικής μας κίνησης, χωρίς τους οποίους η Ανοιχτή Πόλη θα ήταν ανυπόστατη. Εργαστήκαμε στο Δημοτικό και τα Διαμερισματικά Συμβούλια και πρώτα απ’ όλα στις γειτονιές της Αθήνας, εκεί που οι κοινωνικές αντιστάσεις ενώνονται, ανατρέπουν τη συντηρητική πολιτική στους θεσμούς και κατακτούν νίκες. Συγκρουστήκαμε με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα τα οποία λυμαίνονται την πόλη και κερδοσκοπούν σε βάρος του λαϊκού κόσμου και καταφέραμε να κερδίσουμε σε δεκάδες περιπτώσεις.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε η κύρια αντιπολίτευση στην πλειοψηφία του κ. Κακλαμάνη, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Σκανδαλίδη, απουσίαζε συστηματικά από το δημοτικό συμβούλιο και εμφανιζόταν στα σημαντικά θέματα –δάνεια, «Καλλικράτης», Μνημόνιο, πόροι κ.λπ.– για να ψηφίσει μαζί με την πλειοψηφία. Σήμερα, το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνεχίζει με το Μνημόνιο την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, βυθίζοντας τη χώρα στην ανεργία, τη φτώχεια και την ύφεση.

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα από τα βασικά σημεία του Μνημονίου. Αποτελεί μια βαθιά αυταρχική μεταρρύθμιση γιατί συγκεντρώνει την εξουσία και τις αποφάσεις στα χέρια των εκλεγμένων με ληστρικό πλειοψηφικό σύστημα διοικήσεων, μακριά από τον έλεγχο και τη συμμετοχή των πολιτών. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται οριστικά σε ετεροδιοίκηση.

Ο «Καλλικράτης» είναι, επίσης, μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για πολύ μεγάλες περικοπές δημόσιων κοινωνικών δαπανών, που μεταφράζεται στην υποχρηματοδότηση υπηρεσιών και έργων και την υποστελέχωση δήμων και περιφερειών, με απόλυση σε πρώτη φάση 35.000 εργαζόμενων.

Η ψήφος στις δημοτικές εκλογές μπορεί να γίνει ένα ισχυρό λαϊκό όπλο στους αγώνες κατά του «Καλλικράτη» και του Μνημονίου γενικά και ειδικά στην αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Αθηναίων.

Η Ανοιχτή Πόλη παίρνει μέρος στις δημοτικές εκλογές με εμπιστοσύνη στο έργο της τετραετίας που αποτελεί εγγύηση για τη δράση μας στο μέλλον.

Θέλουμε ν’ αποτελέσουμε την εναλλακτική πρόταση στον Δήμο υπέρ του λαού της Αθήνας. Καλούμε τους πολίτες ν’ αποδοκιμάσουν την κυβερνητική πολιτική την οποία υπηρετούν τα δύο ψηφοδέλτια με επικεφαλής τον κ. Κακλαμάνη και τον κ. Καμίνη. Το ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, είναι γνωστό για τη νεοφιλελεύθερη και αυταρχική πολιτική του. Πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Κακλαμάνης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και ως δήμαρχος Αθηναίων, δεν συγκρούστηκε με την κυβερνητική πολιτική του «Καλλικράτη», του Μνημονίου και της μείωσης κατά 40% των πόρων που οφείλει το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση. Συναίνεσε στην κυβερνητική πολιτική. Το εμφανιζόμενο ως στενά αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, που στηρίζεται κυρίως από την παράταξη του ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, είναι σίγουρο ότι θα κινηθεί αυστηρά στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών, πολύ περισσότερο που ο κ. Παπανδρέου αποδίδει στις αυτοδιοικητικές εκλογές δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της πολιτικής του. Δηλαδή, η ψήφος στο ψηφοδέλτιο του κ. Καμίνη θα πιστωθεί υπέρ της τρόικας και της κυβέρνησης.

Και τα δύο αυτά ψηφοδέλτια θα οδηγήσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και την περιβαλλοντική πολιτική σε μαρασμό καθώς θα αποδεχθούν το κυβερνητικό πλαίσιο. Ο λαϊκός κόσμος δεν πρέπει να τους δώσει με την ψήφο του εντολή να το κάνουν.



* Η Ελένη Πορτάλιου είναι υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη.

ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΜΙΝΗ

Το νέο του ρόλο ως "συνήγορος" του ΔΝΤ και των κυβερνητικών μέτρων αποκάλυψε ο κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων Πράσινων και της Δράσης του Στ. Μάνου Γ. Καμίνης. Μιλώντας στην Πρώτη Γραμμή της τηλεόρασης Σκάι τάχθηκε υπερ της ψήφισης νόμου ώστε να μπαίνουν όρια στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Λίγο πολύ υποστήριξε ότι το "δικαίωμα της διαδήλωσης" σταματά εκεί που αρχίζει η "επιχειρηματική ελευθερία" και η ελευθερία "κυκλοφορίας των αυτοκινήτων". Ουσιαστικά ο Γ. Καμίνης τάσσεται υπερ της μεγαλύτερης καταστολής και εναντίον των διαδηλώσεων που θα συγκλονίσουν την Αθήνα -ότι και να γίνει- τους επόμενους μήνες.




Ο Γ. Καμίνης φυσικά και δεν τάχθηκε εναντίον του μνημονίου απλά ψέλλισε κάτι περί "καλύτερης διαπραγμάτευσης" και εναντίον της καλλιέργειας της εντύπωσης ότι "χρήματα υπάρχουν".

19/9/10

You Pay Your Crisis, του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μια οικονομετρική έρευνα πρόσφατα έδειξε ότι μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική μπορεί εν δυνάμει να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτέλεσμα που, βεβαίως, άρεσε στους υπεύθυνους οικονομικής πολιτικής στην Κομισιόν και στη χώρα μας. Το επιχείρημα κάτω από τη στατιστική ανάλυση είναι ότι ένα συμμάζεμα των δημοσιονομικών του κράτους ενισχύει την αισιοδοξία των επενδυτών και οδηγεί σε χαμηλότερα επιτόκια και άρα σε αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.

Είναι το ίδιο επιχείρημα που αντιμετώπιζε ο Κέινς καθ΄ όλη τη δεκαετία του ΄30. Μόνο που σε καμία αναπτυγμένη χώρα εκείνης της εποχής δεν εμφανίστηκε μια τέτοια ενεργητική δραστηριότητα από τον ιδιωτικό τομέα ως αποτέλεσμα σφικτών δημοσιονομικών πολιτικών. Δεν έχει διατυπωθεί πειστικό επιχείρημα γιατί στη δική μας δεκαετία μπορούμε να έχουμε καλύτερη εξέλιξη με την εφαρμογή των αποτυχημένων συνταγών του ΄30.



Το σφάλμα δεν είναι στην ίδια την οικονομετρική μελέτη αλλά στην ερμηνεία του αποτελέσματος. Διότι το ερώτημα που τίθεται δεν είναι τι έγινε, κατά μέσον όρο, στο παρελθόν σε διάφορες οικονομίες όταν άσκησαν, κάτω από διάφορες οικονομικές συνθήκες, περιοριστική δημοσιονομική πολιτική. Μετά τον Σεπτέμβρη του 2008 δεν είμαστε σε μια μέση κατάσταση. Σημασία έχει να ερωτηθούμε τι αναμένεται να γίνει ύστερα από μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε συνθήκες παγκόσμιας ύφεσης όπου πολλές χώρες εφαρμόζουν παρόμοιες περιοριστικές πολιτικές, όπου οι τράπεζες συνεχίζουν να έχουν προβλήματα και όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επίσης προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδα για να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωσή τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική απλώς εντείνει την ύφεση.





Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης έχουμε πολλούς λόγους για να είμαστε ανήσυχοι. Οπως αναγνώρισε την προηγούμενη εβδομάδα κύριο άρθρο των «Νew Υork Τimes», τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αντιμετωπίστηκαν

με θαρραλέο και συντονισμένο τρόπο από τις ισχυρότερες οικονομίες. Ετσι οι μεγάλες τράπεζες αποδεικνύουν μια νέα αύξηση κερδοφορίας πάνω στις ίδιες δραστηριότητες που μας οδήγησαν στην κρίση. Συγχρόνως έχουμε τη συνέχιση των μακρο-οικονομικών ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεταξύ πλεονασματικών και ελλειμματικών οικονομιών. Και σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ Γερμανίας και των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Καθαρή ένδειξη ότι χωρίς μια ριζική αλλαγή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, το ευρώ απλούστατα δεν αποτελεί βιώσιμο νόμισμα.



Ισως ακόμη πιο ανησυχητικοί είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί όπως εξελίσσονται την τελευταία περίοδο. Ο τρόπος με τον οποίο διασώθηκε το τραπεζικό σύστημα μετέτρεψε μια χρηματοπιστωτική κρίση σε μια δημοσιονομική κρίση. Από τη μια μεριά ο θυμός κατά των τραπεζών δεν έχει καταλαγιάσει, από την άλλη ο κόσμος βλέπει ότι οι δαπάνες που ξοδεύτηκαν δεν οδήγησαν σε νέες θέσεις εργασίας, σε περισσότερες κοινωνικές παροχές, σε μεγαλύτερη ευημερία. Με αυτή την εμπειρία δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι στις ΗΠΑ, αλλά και αλλού, οι φορολογούμενοι θα είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν νέα πακέτα παρέμβασης σε επόμενα επεισόδια ύφεσης και χρηματοπιστωτικών αναταραχών. Ετσι ίσως αποδειχθεί ότι το μόνο χειρότερο από το να αντιμετωπίσεις μια μεγάλη κρίση μόνο με μια κοινωνικά άδικη διάσωση των τραπεζών, είναι να μην τις σώσεις καθόλου με κανέναν τρόπο!



Είναι δύσκολο, τέλος, να πιστέψει κανείς ότι θα βγούμε από την κρίση χωρίς μια ριζική αλλαγή στο επίπεδο των ιδεών. Στις ΗΠΑ το παιχνίδι χάθηκε από τον Ομπάμα όταν εμπιστεύτηκε την οικονομική πολιτική του σε άτομα που είναι απόλυτα συνδεδεμένα με τις ιδέες αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση. Στη χώρα μας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπορεί να εξετάσει με κριτικό πνεύμα τα ιδεολογήματα της φιλελευθεροποίησης, των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, της επιχειρηματικότητας.

Οπως έλεγε και ο Κέινς, οι πιο «πρακτικοί» άνθρωποι είναι αυτοί που συνήθως είναι δέσμιοι των πιο ξεπερασμένων ιδεών. Σε μια κρίση ο ρεαλισμός και το πρακτικό πνεύμα δεν αποτελούν προτερήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση, όπου οι ανάγκες των πολλών για μισθούς, για θέσεις εργασίας και για κοινωνικές δαπάνες θα αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Χωρίς μια τέτοια ανατροπή, που βεβαίως δεν θα είναι μόνο στο επίπεδο των ιδεών, απλώς δεν θα βγούμε από την κρίση.

ΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ Κ.Ν.Ε.

"Πρωτοφανή πόρτα "έφαγαν" οι απολυμένοι στα Ελληνικά Γράμματα από το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο σύλλογός τους, σε μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα, έχει ζητήσει παρεμβάσεις σε πολιτικές και άλλες εκδηλώσεις. Απευθύνθηκε και στην οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή, όπου πήρε την απάντηση ότι η ΚΝΕ και το ΚΚΕ έχουν συνολική απάντηση, στην οποία δεν χωρά ο συγκεκριμένος σύλλογος και γι’ αυτό δεν τους επιτρέπουν κάποια σύντομη παρέμβαση σε εργατικό πάνελ, ούτε καν να μοιράσουν την ανακοίνωσή τους έξω από το φεστιβάλ! Εάν ένα μαχόμενο σωματείο απολυμένων δεν χωρά στην πρόταση του ΚΚΕ, επειδή ίσως δεν ανήκει στο ΠΑΜΕ, τότε ποιος στα αλήθεια χωράει.

Ελπίζουμε ότι πρόκειται για διαδικαστικό γραφειοκρατικο λάθος γιατί οι 94 εργαζόμενοι στα Ελληνικά Γράμματα που έμειναν στο δρόμο και ο αγώνας τους χρειάζονται τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των δυνάμεων της κοινωνίας που αντιστέκονται στο φασισμό και τον πολιτισμό του τρόμου και φυσικά και του ΚΚΕ που αποτελεί τη μεγαλύτερη οργανωμένη δύναμη. Ο αγώνας τους είναι πέρα από παρατάξεις και κομματικά συμφέροντα.

18/9/10

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση του ΣΥΝ

«Στη σημερινή συγκυρία, με την πλήρη ηγεμονία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και την επίθεση που έχει εξαπολύσει, επιβάλλεται να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του κόμματος στην κατεύθυνση της πολιτικοϊδεολογικής του ενότητας. Η αδυναμία του ΣΥΝ δεν οφείλεται κυρίως στην οργανωτική ανεπάρκεια, αλλά στην έλλειψη σαφούς σχεδίου που (α) θα διαμορφώνει κοινές αξιακές συμπεριφορές, (β) θα μπορεί να συγκινεί τα μέλη του, να τα συνεγείρει και να τα τροφοδοτεί ιδεολογικά και πολιτικά στη σύγκρουση με τη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία. Ο ΣΥΝ ως κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας, ό,τι είχε να προσφέρει το προσέφερε. Σύντομα δεν θα αρκεί ούτε απλά η συμμετοχή μας στα κινήματα και στους αγώνες, αν δεν φανούμε ικανοί να συγκροτήσουμε έναν συνεκτικό πολιτικοϊδεολογικό φορέα της σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς».

Με αυτές τις καθαρές κουβέντες απευθύνθηκε στα μέλη το Κόμματος στο 6ο έκτακτο Συνέδριο η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση» και σήμερα δύο μόλις μήνες μετά, δικαιώθηκε. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει τα μέλη του ΣΥΝ ότι η πλειοψηφία της νέας ηγετικής ομάδας όχι μόνο αποδομούσε όλη τη δουλειά τους που είχε γίνει την περίοδο 2004-2008, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε έντονη κοινωνική ταυτότητα και συγκίνησε σημαντικό κομμάτι της νεολαίας και των εργαζομένων, αλλά και ότι οι μετριοπαθείς θέσεις της πλειοψηφίας της ΚΠΕ στο 6ο Συνέδριο προμήνυαν τη δεξιά στροφή του Κόμματος τόσο σε επίπεδο φυσιογνωμίας (ζητήματα Ευρώπης και αριστεράς, εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής και χρέους, συνεπή παρουσία στο μαζικό κίνημα, κλπ) όσο και τακτικής/συμμαχιών (υποβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ και των συλλογικών λειτουργιών του, απολιτίκ «άνοιγμα» κορυφής στον σοσιαλιστικό και οικολογικό χώρο).


Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η πλειοψηφία της νέας ηγετικής ομάδας είχε σκοπό να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοντόφθαλμη πολιτική της και τις προσωπικές της φιλοδοξίες να «κερδίσει το Κόμμα» και να «πάρει στα χέρια της τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως απειλούσε. Είναι χαρακτηριστικός ο κομπασμός και η αλαζονεία στελεχών της σημερινής πλειοψηφίας που αμέσως μετά τη «νίκη» τους στο Συνέδριο μίλαγαν για «επανάσταση των μελών» και άλλα φαιδρά.

Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχεται η καταστροφή, ότι βαδίζουν χωρίς σοβαρό πολιτικό σχέδιο και πως μέχρι το Φθινόπωρο θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Δυστυχώς οι μικρές μας δυνάμεις και ο λυσσαλέος πόλεμος που δεχτήκαμε από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, που έγινε μέσα σε κλίμα πόλωσης και ανέξοδου «κομματικού» και «τασικού» πατριωτισμού κατάφεραν να αποδυναμώσουν τη φωνή μας. Μας κατηγόρησαν για «φράξια» του Αλέκου Αλαβάνου επειδή δεν κόψαμε τις γέφυρες με τον πρώην πρόεδρο του Κόμματος, σύντροφοι της τάσης μας δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις έξω και πέρα από την κουλτούρα και τα ήθη της δικής μας Αριστεράς.

Όλα αυτά για μας αποτελούν πλέον παρελθόν. Επειδή τώρα είναι η ώρα που ο καθένας μας πρέπει να πάρει τις ευθύνες του:

• Παραμένουμε σταθερά στη δήλωση που έκαναν τα δύο μέλη μας στην ΚΠΕ, ο σ. Βαγγέλης Πιλάλης και η σ. Ράνια Ιωσηφίδου στις 8 του Σεπτέμβρη προκειμένου να υπάρξει μια υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γνώμη μας είναι ότι η υποψηφιότητα του σ. Αλέκου Αλαβάνου συνεχίζει να πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις και γιʼ αυτό θα πρέπει να υποστηριχθεί από τον ΣΥΝ με νέα απόφαση της ΚΠΕ που θα ακυρώνει την ολέθρια επιλογή Μητρόπουλου ως επικεφαλής.

• Καλούμε την ιστορική ηγεσία του κόμματος να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να σωθεί ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους συντρόφους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Γιάννη Δραγασάκη , Νίκο Χουντή να ξεπεράσουν προσωπικές και πολιτικές πικρίες και με την εμπειρία τους να βρουν το ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης, ώστε να αντιστραφεί το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από σωρεία λανθασμένων επιλογών της σημερινής ηγετικής ομάδας, οι οποίες οδηγούν την Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση και τον κατακερματισμό της.

• Καλούμε την φυσική ιστορική ηγεσία του ανανεωτικής-ευρωκομμουνιστικής αριστεράς τον σ. Γιάννη Μπανιά αλλά και τους ηγετικούς εκφραστές των λοιπών συνιστωσών εκτός του Μετώπου του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθούν ότι την επόμενη μέρα θα έχουν δύο μόνο επιλογές : είτε την οργανωτική ενσωμάτωσή τους σε έναν συρρικνωμένο και πολλαπλά ηττημένο ΣΥΝ που δεν θα μπορεί να συμβάλει σε οποιοδήποτε σοβαρό ανασυνθετικό σχέδιο της αριστεράς είτε την επιστροφή τους στο μοναχικό δρόμο της μικροκομματικής αριστερής επιβίωσης.

• Καλούμε τον σ. Μανώλη Γλέζο να συνδράμει με την πολύτιμη πείρα του στο ξεπέρασμα της κρίσης.

• Καλούμε τον σ. Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να δει καθαρά την πραγματικότητα μακριά από τις τεχνικές της μικροεξουσίας που του εισηγούνται είτε ιστορικά αποτυχημένοι σύμβουλοι είτε άπειροι επίδοξοι εραστές της.

• Καλούμε τον σ. Αλέκο Αλαβάνο να απευθυνθεί στα χιλιάδες μέλη του ΣΥΝ και να ζητήσει μια ηχηρή συγνώμη για το γεγονός της μη δημόσιας στήριξης του κόμματός του στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 και να δεσμευθεί για το πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο που θα στηρίξει.

• Καλούμε τις δυνάμεις που συναποτελούν το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής να κατανοήσουν ότι οι ιστορικές συνθήκες που ζούμε δεν επιτρέπουν πειράματα «καθαρότητας γραμμής» ακόμα και αν γίνονται με καλύτερους ιδεολογικοπολιτικούς και υλικούς όρους σε σχέση με το παρελθόν.

Για εμάς η ενότητα του υπαρκτού ΣΥΡΙΖΑ προέχει της περιβόητης συνάντησης με τον σοσιαλιστικό χώρο. Για αυτό τι θέμα είχαμε συγκρουστεί και με τον Αλέκο Αλαβάνο όταν ήταν Πρόεδρος του ΣΥΝ. Σε αυτήν την θέση εμμένουμε και ελπίζουμε να γίνει έστω και την τελευταία ώρα κατανοητή από το σύνολο της ηγεσίας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛEYΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ»

Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής για την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ καλεί σε Ανοικτή Σύσκεψη για την προετοιμασία της εκλογικής καμπάνιας στην Περιφέρεια Αττικής την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010 στις 18.30 στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ της ΑΣΟΕΕ. (Πατησίων και Δεριγνύ)