25/10/09

Λες: Πολύ καιρό αγωνίστηκες. Δεν μπορείς άλλο πια ν’ αγωνιστείς.
Άκου λοιπόν: Είτε φταις είτε όχι:
Σαν δε μπορείς άλλο να παλέψεις, θα πεθάνεις.
Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς άλλο πια να ελπίσεις.
Έλπιζες τi; Πως ο αγώνας θαν’ εύκολος; Δεν είν’ έτσι.
Η θέση μας είναι χειρότερη απ’ όσο νόμιζες.
Είναι τέτοια που: Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο. Δεν έχουμε ελπίδα.
Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς δεν μπορεί να μας ζητήσει
Θα χαθούμε.
Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.
Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή καμπή του.
Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη κούραση.
Οι κουρασμένοι, χάνουν τη μάχη.
Μπ.Μπρεχτ

19/10/09

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ - 19/10/2009

Το Σάββατο 17 Οκτώβρη, 400 διαδηλωτές και διαδηλώτριες πορευτήκαμε στους δρόμους της Νίκαιας σε μια πορεία οργής για την πρόσφατη δολοφονία του 25χρονου πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ από βασανιστήρια στο Α.Τ. Νίκαιας, καλεσμένη από αναρχικές συλλογικότητες και τοπική συνέλευση από τις περιοχές.
Περάσαμε από κεντρικούς δρόμους της περιοχής, από το σπίτι του δολοφονημένου και κατευθυνθήκαμε προς το τμήμα. Οι μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, Δέλτα και Ζήτα που «συνόδευαν» τη διαδήλωση, μπροστά, πίσω και σε παράλληλους δρόμους, υπέδειξαν την επίσημη τοποθέτηση του σοσιαλιστικού πια Υπουργείου Δημόσιας Τάξης (Προστασίας του Πολίτη!): κάλυψη και στήριξη των βασανιστών φονιάδων, αστυνομική κατοχή της περιοχής για τον κόσμο του αγώνα και της αλληλεγγύης. Εξάλλου, ό,τι συνέβαινε θα συνεχιστεί: ξύλο, βασανιστήρια, εξευτελισμοί στα αστυνομικά τμήματα της επικράτειας.
Στη συγκέντρωση και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της πορείας η βροχή δυνατή. Όμως στο ύψος του Α.Τ. Νίκαιας δεν ήταν μόνο οι στάλες της βροχής. Η διμοιρία του αστυνομικού φράγματος, προστασίας του τμήματος δέχτηκε και μια βροχή από πέτρες. Η συντεταγμένη συνέχιση της πορείας και αποχώρηση από το σημείο αντιμετώπισε τη συνδυασμένη επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ στην πίσω πλευρά και στα πλάγια της πορείας. Οι περιφρουρήσεις κράτησαν ενώ κάτοικοι από τα πεζοδρόμια και τα μπαλκόνια αποδοκίμαζαν και έβριζαν τον αστυνομικό στρατό κατοχής. Όμως μέσα στο νέφος των δακρυγόνων και την επίθεση των ΜΑΤ με γκλοπς κάποιοι/-ες αποκόπηκαν με αποτέλεσμα να προσαχθούν.
Η πορεία ολοκληρώθηκε στο περιβολάκι της Νίκαιας, όπως ήταν συμφωνημένο και δεδομένων των προσαγωγών ένα μεγάλο μέρος των συγκεντρωμένων προχωρήσαμε σε κατάληψη του Δημαρχείου Νίκαιας για την άμεση απελευθέρωση των αιχμαλώτων συντρόφων και συντροφισσών μας. Ορισμένοι που αποχώρησαν με τα οχήματά τους σταματήθηκαν στη συμβολή της Πέτρου Ράλλη με τον Κηφισό από μηχανοκίνητες αστυνομικές δυνάμεις και προσήχθησαν επίσης. Συνολικά, οι προσαγωγές έφτασαν τις 11, σε 8 απʼ τους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Στους 3 αποδόθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα ενώ οι υπόλοιποι 5 διώκονται σε βαθμό κακουργήματος σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο περί «απόκρυψης των χαρακτηριστικών κατά την τέλεση αδικήματος που αφορά σε διατάραξη κοινής ειρήνης», δηλαδή το περίφημο ιδιώνυμο της κουκούλας. Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα εφαρμογής της εν λόγω διάταξης που αποτελεί το νέο πολυδιαφημισμένο όπλο στη νομοθετική φαρέτρα του κράτους ενάντια στους αντιστεκόμενους. Ουσιαστικά, υιοθετείται η ναζιστική λογική της συλλογικής ευθύνης απέναντι σʼόποιον επιλέγει να συμμετέχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πράξεις αντίστασης και κοινωνικές συγκρούσεις από την στιγμή που η κατοχή μέσων αυτοπροστασίας (πχ. μαντήλι) απέναντι στην αστυνομική βία ποινικοποιείται και επιφέρει ακόμα και ποινή κάθειρξης. Ευρύτερα, εξυπηρετεί το νέο κρατικό δόγμα «δημοκρατία και πυγμή» -έτσι όπως ανακοινώθηκε από το νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά του κόσμου της εξέγερσης και κάθε εν δυνάμει αντιστεκόμενου- σε όλο του το μεγαλείο… Όπως στη συγκέντρωση εργατών και ανέργων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος την Πέμπτη 15 Οκτώβρη έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Πειραιώς και με την ευρύτερη κατασταλτική πολιτική που ασκείται απέναντι στις εργατικές κινητοποιήσεις.. Όπως στα κατεχόμενα εδώ και μέρες Εξάρχεια. Όπως στις πρόσφατες εισαγγελικές παραγγελίες κατά καταληψιών μαθητών. Η αστυνομική βαρβαρότητα δεν είναι παρά η κατασταλτική εκδοχή της κρατικής-καπιταλιστικής βαρβαρότητας: καταπίεση, εκμετάλλευση, υποταγή, θάνατος.
Η νέα πολιτική διαχείριση αυτό που ήρθε κυρίως να διαχειριστεί είναι την κοινωνική διάσταση της κρίσης των ημερών μας: τη διευρυμένη ανυπακοή και σύγκρουση με τις επιταγές της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Καμιά ψευδαίσθηση λοιπόν. Καμιά αλλαγή δεν θα υπάρξει από καμιά νέα κυβέρνηση. Όπως πάντα άλλωστε. Η κρατική τρομοκρατία συνεχίζεται και μαζί ο αγώνας για κοινωνική και ατομική απελευθέρωση, για έναν κόσμο ελεύθερο χωρίς εξουσία.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΙΔΙΩΝΥΜΑ
ΘʼΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

-ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Δευτέρα 19/10 στις 19.00 στη κατειλημμένη Πρυτανεία
-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Τρίτη 20/10 στις 11.00 στα Δικαστήρια Πειραιά

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ

Σε εφαρμογή ο σύγχρονος νόμος 4000 "περί τεντιμποϊσμού" από το ΠΑΣΟΚ

Με τον περιβόητο "κουκουλονόμο" διώκονται οι 5 από τους 8 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια της χθεσινής πορείας στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας για τη δολοφονία του μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ. Πέρα από πλημμελήματα, στους 5 από αυτούς έχει αποδοθεί και κακούργημα με βάση την νέα διάταξη περί διατάραξης κοινής ειρήνης που αφορά υποκίνηση ή ενεργή συμμετοχή σε πλήθος ατόμων που ασκούν βία έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου.
Συνεχίζεται με ακραίους πλέον όρους η επίδειξη σοσιαλιστικής πυγμής. Σε λιγότερο από ένα μήνα διακυβέρνησης καταρρέουν πλέον μια-μια οι ψευδαισθήσεις όσων πίστεψαν έστω και για μια στιγμή ότι το βγαλμένο από τη φορμόλη σύνθημα της αλλαγής θα είχε κάποιον πραγματικό αντίκτυπο με θετικό πρόσημο στην καθημερινή τους ζωή.
Το ΠΑΣΟΚ ήρθε να εφαρμόσει με τη "σοσιαλιστική" του τεχνογνωσία τις κατασταλτικές μεθόδους που θέσπισε η "επάρατος δεξιά" για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές εκρήξεις που προκαλεί η οικονομική και πολιτική εξουσία που με τόσο σθένος εκπροσωπούν. Μια αναδρομή στις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η νομοθετική ρύθμιση για τις κουκούλες μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως φαρσοκωμωδία.
"Νόμο-φάρσα για τις κουκούλες προωθεί η κυβέρνηση" έγραφαν στις 18 Μαρτίου 2009 τα αντιπολιτευόμενα τότε "Νέα" σε ρεπορτάζ σχετικά με την πρόταση νόμου του τότε υπουργού Δικαιοσύνης που προέβλεπε ότι η χρήση κουκούλας ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου όποιου συλλαμβάνεται να διαπράττει συγκεκριμένα αδικήματα, όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και σωματικές βλάβες, θα θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση και ο δράστης που θα συλλαμβάνεται θα τιμωρείται με βαρύτατες ποινές.
Ο τύπος κατέγραφε την περίοδο εκείνη αντιδράσεις τόσο από τη πλευρά της αντιπολίτευσης όσο και από ολόκληρο το νομικό κόσμο.Ανάμεσα στις αντιδράσεις, ιδιαιτέρως γελοία μοιάζει σήμερα η συνέντευξη του νυν υπουργού δημοσίας τάξεως Χρυσοχοΐδη στο "ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ" στις 22 Μαρτίου του 2009.
Ερώτηση: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για όσους διαπράττουν αδικήματα φορώντας κουκούλες και να διώκεται αυτεπαγγέλτως όποιος εξυβρίζει δημόσιο λειτουργό. Πιστεύετε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν; Θα περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων;
Χρυσοχοΐδης: Σε καμία περίπτωση. Οι ρυθμίσεις αυτές καθαυτές είναι αστείες. Πέραν του ότι δεν στέκουν νομικά, θα πέσουν και αυτομάτως σε αδράνεια διότι πολύ απλά προσκρούουν πρακτικά στην ίδια την κοινή λογική. Αυτό που με ανησυχεί και πρέπει να ανησυχεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες είναι η βαθιά συντηρητική και αναχρονιστική στροφή που επιχειρεί με τέτοια μέτρα η κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι το ακροατήριο στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ. Οπως αντιλαμβάνεστε, η συνεργασία ΝΔ ΛΑΟΣ ή, αν θέλετε, η αφομοίωσή τους, μολονότι αποκηρύσσεται ρητορικά, συμβαίνει ήδη. Αλίμονο, όμως, αν επιχειρούμε να λύσουμε εξαιρετικά σύνθετα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, όπως αυτό των κουκουλοφόρων, βάζοντας μπροστά την ατζέντα του κ. Καρατζαφέρη. Ας παραδεχτεί επιτέλους ο κ. Καραμανλής ότι αποφάσισε να εκχωρήσει την πρωθυπουργία στον αρχηγό του ΛΑΟΣ και δευτερευόντως στον κ. Σουφλιά.
Κι όμως ο νόμος ψηφίστηκε στο Α' θερινό τμήμα της βουλής και μόλις 7 μήνες μετά από αυτή τη συνέντευξη του αμερικανοτσολιά Χρυσοχοΐδη όχι μόνο δεν έπεσε σε αδράνεια αλλά αυτός πρώτος πρόκαμε να τον εφαρμόσει σε διαδήλωση οργής για το βασανισμό και το θάνατο ενός μετανάστη.
Και βέβαια πλέον δεν τίθεται θέμα βαθιάς "συντηρητικής και αναχρονιστικής στροφής" της κυβέρνησης με ακροατήριο τους νοικοκυραίους του ΛΑΟΣ αφού πλέον οι αντιεξουσιαστές είναι στην εξουσία.

11/10/09

Στελέχη του ΚΚΕ αμφισβητούν την γραμμή του κόμματος

Με επιστολή τους προς την ηγεσία, στελέχη και μέλη μεγάλων οργανώσεων αμφισβητούν την ανάλυση της ηγεσίας του κόμματος για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" τα στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν "να φταίνε πάντα οι άλλοι" και ασκούν κριτική στην αποκατάσταση του Στάλιν καθώς και στην άρνηση της ηγεσίας να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις.Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Φώτη Παπούλια:... Δεν φταίει ο... ΛαζόπουλοςΤο βράδυ της Τετάρτης στον έβδομο όροφο των γραφείων του ΚΚΕ στον Περισσό το κλίμα ήταν βαρύ, καθώς τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους, πρώτη φορά μετά τη διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού, το 1991, το κόμμα σημείωνε κάμψη.Ηδη είχαν γίνει αποδέκτες παραπόνων από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Και -το κυριότερο- είχαν μπροστά τους μια επιστολή η οποία υπογραφόταν από στελέχη και μέλη μεγάλων οργανώσεων στην οποία, πρώτη φορά εδώ και καιρό, υπήρχαν αιχμές κατά της ηγετικής ομάδας: «Δεν είναι δυνατόν να φταίνε πάντα οι άλλοι. Δεν μπορούμε να επιμένουμε στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης όταν δεν έχουμε καταφέρει να την ορίσουμε και να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά της και τις αλλαγές που έχει υποστεί... Δεν μπορεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να παραβλέπουμε τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και να παραπέμπουμε τη λύση τους στο σοσιαλιστικό μέλλον», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή.Και στη συνέχεια επισημαίνεται: «Γιατί αποκλείουμε τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας; Γιατί επιμένουμε στον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό; Γιατί συνεχίζουμε να επιμένουμε σε λάθος θεωρητικές αναλύσεις με αποκορύφωμα την αποκατάσταση του Στάλιν; Γιατί αδυνατούμε να καταλάβουμε ότι η ελληνική κοινωνία κινείται σε τελείως διαφορετικούς δρόμους; Είναι αναντίστοιχο το αποτέλεσμα, ίσως γιατί εμείς είμαστε σε αναντιστοιχία με την κοινωνία».Προτάσεις για συνέδριοΠρώτη φορά η ηγετική ομάδα του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με κλίμα αμφισβήτησης, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους «παραδοσιακούς» τρόπους. Η επωδός «δεν μας καταλαβαίνουν οι λαϊκές μάζες», ή «για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο δικομματισμός» ή... ο Λαζόπουλος (όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης»!) δεν φαίνεται πλέον να συγκινούν τα μέλη.Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα, οι Μ. Μαΐλης, Δ. Γόντικας και Π. Μεντρέκας πρότειναν τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, ώστε να επιβεβαιωθούν η γραμμή του κόμματος και η τακτική του στις εκλογές. Η πρόταση απορρίφθηκε προς το παρόν, αφού θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ήττας.-Απορρίφθηκε επίσης και η πρόταση για «συνέδριο διαδοχής», αφού θα «έδειχνε» ως υπεύθυνη για το αποτέλεσμα την Αλέκα Παπαρήγα. Στην προσπάθεια, μάλιστα, να μην γενικευτεί το κλίμα απογοήτευσης, η γραμματέας του ΚΚΕ εγκαινιάζει νέα πορεία προς το λαό, αρχής γενομένης από σήμερα στον Πειραιά.«Συνταγή παλιά και δοκιμασμένη, αλλά αμφιβόλου αποτελέσματος» σχολίαζαν στελέχη του ΚΚΕ, τα οποία προβλέπουν ότι «το κόμμα μπαίνει σε περίοδο κρίσης, εκτός και αν αποφασίσουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα».

πηγη/http://www.tvxs.gr/

Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ

Προς τους κ.κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Σπ. Βούγια
Κοινοποίηση: κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης.
Χθες, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 και επί πολλές ώρες της ημέρας, ευάριθμες και εξοπλισμένες με πολεμικά όπλα αστυνομικές δυνάμεις, αποτελούμενες από εκατοντάδες πάνοπλους αστυνομικούς, οι οποίες θύμιζαν κατά τον αριθμό, την εξάρτιση και την δράση στρατό κατοχής, διενήργησαν εκτεταμένες επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων. Εξευτελιστικοί έλεγχοι με πολίτες οι οποίοι υποχρεώθηκαν να γονατίσουν και να δεχθούν σωματικούς ελέγχους, δεκάδες προσαγωγές πολιτών, οι οποίοι απολάμβαναν τον καφέ, το ποτό ή το αναψυκτικό τους καθήμενοι σε καταστήματα που λειτουργούν με νόμιμη άδεια της αρχής και τούτο με το πρόσχημα της έλλειψης αστυνομικής ταυτότητας. Ουδείς από αυτούς δεν κατηγορήθηκε ή δεν διαπιστώθηκε ότι έχει τελέσει παράνομες πράξεις
Έλεγχοι από προφανώς καθ’ ύλην και κατά το νόμο αναρμοδίους αστυνομικούς της Υ.Μ.Ε.Τ. έγιναν και εντός καταστημάτων, παρουσιαζόμενοι ψευδεπίγραφα ως υγειονομικοί. Ουδεμία νόμιμη αρμοδιότητα διενέργειας αστυνομικών ελέγχων έχουν τα όργανα των υπηρεσιών αυτών.
Κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Βούγια επειδή μας είναι άγνωστη η επιστημονική σας συγκρότηση και η επαγγελματική σας ιδιότητα σας πληροφορούμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος στις διατάξεις του για τα ατομικά δικαιώματα και τις σχέσεις κράτους – πολιτών ορίζει τα ακόλουθα:
α) Αρθρο 2§1 : 1. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
β) Αρθρο 5§2: Ολοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση … .
γ) Αρθρο 5§3: Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
δ) Αρθρο 25§1: Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Ολα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους.
ε) Αρθρο 25§3: Η αναγνώριση και η προστασία των θεμελιωδών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου από την Πολιτεία αποβλέπει στην πραγμάτωση της κοινωνικής προόδου μέσα σε ελευθερία και δικαιοσύνη.
Το αστικό Σύνταγμα, «σύντροφοι σοσιαλιστές», προστατεύει, έστω ατελώς, τις στοιχειώδεις ανθρώπινες ελευθερίες και τούτο επιτεύχθηκε κατόπιν μακραίωνων και αιματηρών αγώνων των λαών, αρχομένων κατά τα νεότερα ιστορικά έτη από την Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό. Στην χώρα δε αυτή τα ατομικά δικαιώματα εκπηγάζουν από την αρχαιότητα και τα δημοκρατικά της πολιτεύματα και αποτελούν κεντρικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτικής παράδοσής μας.
Ποια δικαιολογία μπορεί να έχει ένας «δημοκράτης σοσιαλιστής» όταν εφαρμόζει νόμους της χούντας για να στερεί την ελευθερία από τους πολίτες υπό το πρόσχημα των δήθεν «εξακριβώσεων» και «προσαγωγών»; Οι «προσαγωγές» κύριοι αποτελούν βίαια στέρηση της προσωπικής ελευθερίας, όπως αυτές και οι εξευτελιστικοί σωματικοί έλεγχοι αποτελούν προσβολή της τιμής και της προσωπικότητας και προσβολή της αξίας του ανθρώπου .
Ποίος σας δίδει το δικαίωμα να τρομοκρατείτε πολίτες, να τους υποβάλλετε σε εξευτελιστικούς ελέγχους, σε ψυχική ταραχή και δοκιμασίες και στην υποχρέωση να λαμβάνουν εξευτελιστικές στάσεις σώματος υπό την απειλή όπλων;
Ποιος σας δίδει το δικαίωμα να ανατρέπετε το πρόγραμμά τους και να διαταράσσετε εν γένει την ηρεμία τους;
Πληροφορούμε εσάς, αλλά και τους Ελληνες πολίτες ότι οι έλεγχοι αυτοί είναι αντισυνταγματικοί και πλήρως παράνομοι και η ελάχιστη τυπική νομιμοποίησή τους (έστω και κατά τους αυταρχικούς νόμους της χούντας που εφαρμόζονται) προβλέπει συγκεκριμένο πρόσφατο διαπραχθέν αδίκημα στην περιοχή και περιγραφή πολίτη που να ομοιάζει με αυτή του ελεγχόμενου. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να ανακοινώνουν τα αστυνομικά όργανα στον πολίτη που πρέπει να ελέγχεται με κάθε μέτρο σεβασμού προς την προσωπικότητά του και την δημόσια εικόνα του. Ο δε πολίτης, ο οποίος προς αδίκως και αβασίμως δέχεται την προσβολή αυτή του ελέγχου δικαιούται ηθικής αποκαταστάσεως και υλικής αποζημιώσεως για την βλάβη του.
Κε Χρυσοχοϊδη πληροφορούμαστε από τον τύπο, ότι ερωτηθείς για την στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, απαντήσατε για «άβατο των Εξαρχείων, το οποίο πρέπει να σταματήσει και να διαλυθεί και πως οι πολίτες πρέπει να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανέμελοι όπου θέλουν.»
Κε Χρυσοχοΐδη, οι χιλιάδες συμπολίτες μας που διαμένουν και κινούνται καθημερινά στην περιοχή των Εξαρχείων αποτελούν περίτρανη απόδειξη του γεγονότος ότι δεν υφίσταται κανένα «άβατο». Αυτοί δε οι πολίτες, οι θαμώνες, είναι συχνότατα ενδεδυμένοι με κοστούμια και γραβάτες, χωρίς κανείς (εκτός των οργάνων σας) να τους ενοχλεί. Εκτός και εάν ενοχλείται η προσφιλής σε εσάς και άλλους «συντρόφους» πλατεία Κολωνακίου και οι θαμώνες της, από την παρακείμενη ύπαρξη πολιτών άλλου «επιπέδου».
Κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Βούγια, πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι μέθοδοι και οι αιτιολογίες που χρησιμοποιείτε είναι οι αυτές στην φύση τους με τις αιτιολογίες που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να επιτίθενται και να δολοφονούν αμάχους στην Γάζα και σε άλλα σημεία της Παλαιστίνης, οι Η.Π.Α. και οι λοιπές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να πραγματοποιούν δολοφονικές εκστρατείες, καταλήψεις χωρών και δολοφονίες πολιτών. Σε τίποτα δεν διαφέρουν στην φύση και την αιτιολογία τους.
Θα πρέπει δε να σας πληροφορήσουμε και πάλι, «αγαπητοί σύντροφοί», ότι τα μέτρα σας φέρουν «προληπτικόν» χαρακτήρα κατά την επιστημονική τους θεώρηση. Κατά την ίδια την επιστήμη του διοικητικού δικαίου τα μέτρα «προληπτικού» χαρακτήρα έναντι των πολιτών, αποτελούν το χαρακτηριστικότερο στοιχείο των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Τέλος και κυρίως «σύντροφοι, δημοκράτες και σοσιαλιστές» η παράταξή μας ονομάστηκε και ονομάζεται «δημοκρατική παράταξη» (σε αντιδιαστολή με την «δεξιά») για τους αγώνες της υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών, υπέρ των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων: του habeas corpus, του σεβασμού της προσωπικότητας, της ελευθερίας και των ιδεών, της ελευθερίας κίνησης και του συνόλου των δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από τον διεθνή νομικό πολιτισμό, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, φυλής, χρώματος, οικονομικού status και οποιασδήποτε διάκρισης. Στον αντίποδα της δημοκρατικής παράταξης βρισκόταν πάντοτε το κράτος και το παρακράτος των «χωροφυλάκων», της βίας και της τρομοκρατίας έναντι των πολιτών, το κράτος της αυθαιρεσίας και των διακρίσεων. Οι πρακτικές του κράτους της δεξιάς ήταν και παραμένουν αυτές που εφαρμόσατε χθες στην περιοχή των Εξαρχείων και σε τίποτα δεν διαφέρουν. Πληρώσαμε με πολύ αίμα και διώξεις σε αυτή την χώρα την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάθε πολίτη για να δεχθούμε τώρα το όνειδος από τέτοιες επιλογές σας.
Τιμήσαμε και τιμούμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων των πολιτών και τούτο είναι ένα συστατικό στοιχείο της παράταξής μας.
Κύριοι, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ευτελίζετε και να ακυρώνετε τους αγώνες γενιών και γενιών Ελλήνων, τους αγώνες της γενιάς του 1-1-4, των Λαμπράκηδων, του «γέρου της Δημοκρατίας», τους αγώνες του ΠΑΚ και του αντιδικτατορικού αγώνα, τον αγώνα του Πολυτεχνείου, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων δημοκρατικών ανθρώπων και δυνάμεων της χώρας. Μήπως υπό τις αυτές αιτιολογίες και πρακτικές δεν κινήθηκε κατά της παράταξής μας και κατά των αγωνιστών μας, η δεξιά και η ακροδεξιά ;
Σας απαγορεύουμε τον σταλινισμό και κάθε είδους ολοκληρωτισμό, κύριοι.
Δεν δεχόμαστε ως μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ να εξευτελιζόμαστε από τις πράξεις σας και να καθιστάμεθα αντικείμενο χλεύης, λοιδοριών και ιδεολογικών επιθέσεων για τις πράξεις σας. Δεν δικαιούστε να μας φέρνετε σε αυτή την κοινωνική και πολιτική θέση και εάν δεν μπορείτε να το εννοήσετε παραιτηθείτε πάραυτα. Ούτε βεβαίως μπορούμε να ανεχθούμε συμπεριφορές σας που ακυρώνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, προσβάλουν τις αξίες μας και την παράταξή μας, την ευτελίζουν και θέτουν θρυαλλίδες για την επανάληψη γεγονότων, όπως αυτά του περασμένου Δεκεμβρίου.
Κύριοι, οι ενέργειές σας είναι απολύτως αντίθετες με της αρχές της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού και ευθέως αντίθετες με τις καταστατικές αρχές του ΠΑΣΟΚ.
Κύριοι τίθεστε αυτομάτως με τις ενέργειές σας υπό δημοκρατική αμφισβήτηση και επιτήρηση και επί επαναλήψει θα τεθείτε αυτομάτως και εκτός της δημοκρατικής σοσιαλιστικής παρατάξεως.
Το γεγονός ότι η πρώτη επιλογή σας ως νέοι υπουργοί μιας νέας κυβέρνησης ήταν οι στρατιωτικού τύπου βίαιες προληπτικές επιδρομές κατά πολιτών με μοναδική αιτιολογία και λόγο τον τόπο, όπου ευρίσκονταν (αντί π.χ. να ρυθμίσετε τα αρύθμιστα και ρυπογόνα φανάρια κυκλοφορίας στις μεγαλουπόλεις ή να στραφείτε στην δίωξη του κοινού εγκλήματος) φανερώνει τις θέσεις και τις προθέσεις σας. Ποία σχέση μπορούν να έχουν οι ενέργειές σας και η κρατική τρομοκρατία με την δημοκρατική παράταξη; Με ποιο δικαίωμα και με ποια πολιτική νομιμότητα σύρονται οι πολίτες ή υποχρεώνονται υπό την απειλή όπλων να γονατίζουν; Τι συμβολίζει η μόνιμη και επί έτη παρουσία σε κεντρικότατα σημεία των Αθηνών και μακράν των Εξαρχείων, δεκάδων αστυνομικών οπλισμένων με πολεμικά αυτόματα όπλα; Μήπως είναι επίδειξη ισχύος του ανασφαλούς κράτους και όσων αυτών πρεσβεύει; Ποια είναι η εικόνα της πόλεως των Αθηνών; Μήπως πρόκειται περί πόλεως εν καταλείψει ή διατελούσας υπό στρατιωτικό νόμο;
Επαναλαμβάνουμε και αυτή είναι η πρώτη και η τελευταία μας προειδοποίηση, βρίσκεστε ήδη υπό δημοκρατική πολιτική αμφισβήτηση και επιτήρηση και δεν θα ανεχθούμε ως ελεύθεροι πολίτες και ως δημοκράτες σοσιαλιστές καμία παρέκκλιση από τις αρχές μας και κανένα νέο όνειδος από την συμπεριφορά και τις εντολές σας. Εμείς θα σας απομακρύνουμε από την παράταξη και από την ίδια την εξουσία που σας δώσαμε ως κοινωνία.
Υ.Γ. Σύντροφε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ , εσύ ο εγγονός του Γέρου της Δημοκρατίας, εσύ που έζησες την αστυνομική τρομοκρατία από παιδί, εσύ που είδες τις διώξεις και τις εξορίες, εσύ ο γιός του Ανδρέα είναι δυνατόν να ανέχεσαι την επιβολή αστυνομικής βίας, την κατάλυση και καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, για τις οποίες επί δεκαετίες αγωνίστηκε και αγωνίζεται η παράταξή μας και είναι η ειδοποιός διαφορά της από την παράταξη της κρατικής βίας, της καταστολής και του παρακράτους;
Ζητούμε την λήψη άμεσων μέτρων
Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ

10/10/09


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ WIND

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
-- ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 100 ΕΥΡΩ
-- ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΡΟΦΗΣ (ΚΟΥΠΟΝΙΑ)

Το κύμα της «αναδιάρθωσης» της WIND, έχει θεριέψει για τα καλά και όπως δείχνουν όλα τα σημάδια η Διοίκηση της εταιρίας έχει όλη την διάθεση να την κάνει τσουνάμι που θα συμπαρασύρει στο πέρασμά του θέσεις εργασίας, μισθούς, δικαιώματα και κατακτήσεις που με κόπο κατακτήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
«Θύματα» της «αναδιάρθρωσης» είναι όχι μόνο μεγάλα διευθυντικά στελέχη, που σίγουρα δεν θα πεινάσουν αφού οι μισθοί και τα μπόνους τους είναι μερικών χιλιάδων ΕΥΡΩ. Τα πραγματικά θύματα είναι οι δεκάδες εργαζόμενοι που έχουν χάσει την εργασία τους από το κλείσιμο των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Καταλόγου, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου που δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, είναι οι συνάδελφοι με τίτλο manager, με μισθούς ίσους με αυτούς των επιπέδων 4 και 5, τους οποίους η Διοίκηση τους βαφτίζει διευθυντές για να υπηρετήσουν τους στόχους της αναδιάρθρωσης.
Χρησιμοποιούν ως πρόσχημα, ως άλλοθι, τις χαμηλές αξιολογήσεις, απαξιώνουν την εργασία μας, για να μας πιέσουν να δεχτούμε τις απολύσεις μας σαν μια φυσιολογική εξέλιξη. Αδιαφορούν για την προσφορά μας επί σειρά ετών στην εταιρία. «Αντικειμενικοί» κριτές της προσφοράς μας είναι οι διευθυντές με περάσματα 2-3 χρόνων από την εταιρία, ενώ αγνοείται η άποψή μας . «Αφού το λέει ο Διευθυντής, έτσι είναι». Αδιάφορο αν ο Διευθυντής είναι «ανίκανος, εμπαθής, αδιάφορος, εκδικητικός».
Αναδιάρθρωση για εμάς σημαίνει:
=> Xαμένες θέσεις εργασίας και ανεργία, αφού η «αγορά εργασίας» στις τηλεπικοινωνίες -με τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα- έχει στενέψει δραματικά. Λιγότερους εργαζόμενους για να διεκπεραιωθούν περισσότερες εργασίες, δηλαδή μια εφιαλτική εργασία
=> Xαμηλότερες αμοιβές, απλήρωτες υπερωρίες, ελαστικά ωράρια, υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με δυσμενείς όρους.
Τα επιχειρήματα για την «αναδιάρθρωση» είναι πως «έχουμε περισσότερες ζημιές παρά έσοδα, πληρώνουμε το δάνειο, δεν έχουμε ρευστό, η κρίση κάνει την κατάσταση της WIND δύσκολη».
Σε τι όμως φταίει η εργασία μας γιʼ αυτή την οικονομική κατάσταση της εταιρίας; Εμείς φεσώσαμε την WIND με 2 δις ΕΥΡΩ; Πήραμε κομμάτι από τα κέρδη της όλα τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχο της εργασίας που προσφέραμε; Πήραμε παχυλές αμοιβές αντίστοιχες της κερδοφορίας των προηγούμενων χρόνων; Υπογράφαμε εμείς τις οικονομικά ασύμφορες συμβάσεις με τους εργολάβους;

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ
Αφού δεν ευθυνόμαστε γιʼ αυτή την κατάσταση, καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα των επιλογών της Διοίκησης. Για να μην χάσουν τα Διευθυντικά στελέχη τους υψηλούς μισθούς, τα προνόμιά τους, τα μπόνους, τα ακριβά αυτοκίνητα, να χάσουμε εμείς τις θέσεις εργασίας μας, τις διατακτικές τροφής, να μην πάρουμε αυξήσεις.

ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ
Δεν θα αφήσουμε τις τύχες μας στα άπληστα χέρια της Διοίκησης και των διευθυντών. Δικαιούμαστε να μην τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αφού βάζουν αβίαστα στην «καρμανιόλα» την εργασία μας. Οι δύο μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας τις Πέμπτες 2/10 και 9/10, για την ανάκληση απολύσεων, σε συνέχεια της επιτυχημένης απεργίας της 3ης Σεπτέμβρη, δείχνουν πως έχουμε την γνώση και την δύναμη να ανατρέψουμε το ζοφερό σκηνικό που μας ετοιμάζει η Διοίκηση. Δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο κανένα διευθυντικό στέλεχος, που εμπλέκεται σε απόλυση συναδέλφου. Σε κάθε απόλυση θα βλέπουν δεκάδες, εκατοντάδες συναδέλφους να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, κάνοντας πράξη το «ένας για όλους και όλοι για ένα».

ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου κλιμακώνουμε την δράση μας για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, αλλά και για την ΕΣΣΕ για το 2009, με την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που αποφασίστηκε στην Συνέλευση του Σωματείου μας. Να στηρίξουμε όλοι μας με την προσωπική μας συμμετοχή όχι μόνο την απεργία αλλά και τις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 8:00 π.μ. το πρωί στα κτήρια της Λ.Αθηνών, της Κηφισίας 64-66 και στο Ωραιόκαστρο. Να στηρίξουμε με ιδιαίτερο σθένος την συγκέντρωση στις 02:30 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του ΟΜΕΔ, όπου θα συζητηθεί η ΕΣΣΕ. Μπορούμε με την δυναμική μας να πιέσουμε Διοίκηση της WIND και ΟΜΕΔ σε υπογραφή ικανοποιητικής ΕΣΣΕ.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ:
ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 8:00 ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΕ Λ.ΑΘΗΝΩΝ, Κ64-66, ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ
ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΕΔ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ. 7, ΣΤΙΣ 2:30 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ
Το ΔΣ του Σωματείου

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ VODAFONE

24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στην VODAFONE ενάντια στη μεταφορά συναδέλφων στην HOL

Καλούμε όλα τα σωματεία και εργαζομένους σε συνάντηση-σύσκεψη την Κυριακή 11 Οκτώβρη, στις 11:00 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για:
- ενημέρωση και συζήτηση πάνω στην επιχειρούμενη μεταφορά των συναδέλφων στην HOL,
- παρουσίαση του σχεδίου απεργιακής κινητοποίησης του Σωματείου μας,
- οργάνωση της ευρύτερης δυνατής συμπαράστασης και κινητοποίησης για την στήριξη της απεργίας

Η στήριξή σας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την επιτυχία του αγώνα μας, για να εμποδίσουμε τον διωγμό των συναδέλφων απʼ το ADSL/Broadband σήμερα, για να σώσουμε κάθε θέση εργασίας που θα απειληθεί αύριο.
Συναδελφικά,
Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ

Γραφείο τύπου Νεολαίας Συνασπισμού

Σε συνέχεια των επιχειρήσεων σκούπα εναντίον των μεταναστών και τις επιθέσεις ενάντιον της νεολαίας του κ. Μαρκογιαννάκη, με μια καταδρομική επιχείρηση τα ξημερώματα της Παρασκευής στην περιοχή των Εξαρχείων, το νέο υπουργείο «προστασίας του πολίτη» και η νέα του πολιτική ηγεσία έδειξαν από πολύ νωρίς τις προθέσεις τους.
Στοχοποιώντας για άλλη μια φορά τη γειτονιά των Εξαρχείων, χαρακτηρίζοντας την «εστία ανομίας», κατά δήλωση του υφυπουργού Σπ. Βούγια, η νέα κυβέρνηση «με το καλημέρα», συνεχίζει τις πρακτικές αστυνομικής αυθαιρεσίας, καταστολής και αστυνομοκρατίας. Από ότι φαίνεται η πρόσκληση του Συνηγόρου του πολίτη στο υπουργικό συμβούλιο είχε περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα.
Από τη μεριά μας, καλούμε τη νέα κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αυταρχικές και αδιέξοδες πολιτικές, και δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα της υπεράσπισης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.
Δεν θα ανεχθούμε να ζούμε σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει το πρωτοφανές αστυνομικό πογκρόμ, τις δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόλις δυο μέρες μετά την ορκωμοσία της στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή των Εξαρχείων. Χωρίς καμιά αφορμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ χτύπησαν μέσα στο πάρκο επί της οδού Ναυαρίνου και Χαρ. Τρικούπη, χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές, μετατρέποντας ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας σε πεδίο μάχης, σε απαγορευμένη ζώνη. Την ίδια μέρα έχανε τη ζωή του ο Μωχάμεντ Καμαράν, 25χρονος Πακιστανός μετανάστης, που υπέστη βασανιστήρια και ανηλεή ξυλοδαρμό στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας μετά από σύλληψή του.
Συνεχίζοντας το δόγμα Μαρκογιαννάκη, οι κ.κ Χρυσοχοϊδης και Βούγιας οι επικεφαλείς του «Υπουργείου Προστασίας Πολίτη» !!! εξαπέλυσαν την πρωτοφανή αυτή επίθεση, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σημεία ανομίας…», προετοιμάζοντας νέα αστυνομικά και αυταρχικά χτυπήματα σε οποιοδήποτε κίνημα τολμήσει να αντισταθεί, να πάει κόντρα στην αντιδραστική πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – κεφαλαίου . Αντίστοιχα προσπαθούν να κουκουλώσουν τη θηριωδία στη Νίκαια συνεχίζοντας το δρόμο που χαράζει η πολιτική της Ε.Ε αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., δηλαδή της συγκάλυψης των ρατσιστικών επιθέσεων.
Καμιά ανακωχή – καμιά αναμονή απέναντι στην επίθεση που θα ξεδιπλώσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η ωμή αστυνομική βία των πρώτων ημερών διακυβέρνησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής της ολομέτωπης επίθεσης στα εργατικά και νεολαιίστικα δικαιώματα που θα ακολουθήσει. Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, πόσο μάλλον για επιλογή που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά είναι το περίβλημα της «κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ», η αυταρχική θωράκιση του που προηγείται αλλά και έπεται των αντεργατικών μέτρων για την υπέρβαση της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου. Aποσκοπεί στον εκφοβισμό και την καταστολή της πληττόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας, κάθε αγωνιζόμενου που αμφισβητεί τους μονόδρομους του κεφαλαίου.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία , το μαζικό λαϊκό κίνημα να αντισταθεί σε αυτή την επίθεση μέσα από τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάρει πρωτοβουλίες για το συντονισμό, τόσο στο μαζικό κίνημα αλλά και σε επίπεδο πολιτικών κινήσεων και οργανώσεων της αριστεράς, ώστε να δοθεί μια μαχητική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις αστυνομικές προκλήσεις και την αντεργατική πολιτική.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

9/10/09

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ σχετικά με τις πρωτοφανείς αστυνομικές επιχειρήσεις στην περιοχή των Εξαρχείων

Η χθεσινή πρωτοφανής αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή των Εξαρχείων, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ένστολων και μη αστυνομικών, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τη φιλοσοφία της ηγεσίας του …νεοσύστατου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, 12 ώρες μετά, σε άλλη περιοχή, που φιλοξενούσε εκατοντάδες ανυποψίαστους πολίτες, εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς σκηνές επίδειξης αστυνομικής δύναμης και επιβολής, με μαζικές προσαγωγές χωρίς φανερή αιτία, με περιπτώσεις προσβολής προσωπικοτήτων, πολύωρες κρατήσεις για απλές καταθέσεις, κ.α.
Η νέα ηγεσία του Υπ. Προ. Πο. υπό τον κ. Χρυσοχοϊδη πρέπει να αποσαφηνίσει αν επιθυμεί να συνεχίσει το δόγμα Μαρκογιαννάκη. Η απάντηση σε αυτό το ζήτημα δεν δίνεται με ανώδυνες δηλώσεις, αλλά με έργα και πράξεις.

8/10/09



7/10/09



ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

Κάποιος φίλος μας αριστερός έγραψε κάπου ότι το σκορ στην κοινοβουλευτική ομάδα των 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι 8-5 υπέρ των αριστερών. Που σημαίνει ότι οι 5 μάλλον είναι δεξιοί. Τι ανήκεστος βλάβη!
Υπάρχουν αριστεροί ανάμεσά μας που σκέφτονται έτσι; Νόμιζα ότι μόνο στο ΚΚΕ και στις εξωκοινοβουλευτικές ομάδες αριστερούτσικων υπήρχαν. Τι ανοησία!
Κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει βλακόμετρο, ποιος ανακάλυψε και χειρίζεται το αριστερόμετρο; Επίσης, διαβάζουμε στις εφημερίδες για προσκείμενους στο Ρεύμα, για προσκείμενους στους Ανανεωτικούς, για ανένταχτους και υπερτασικούς. Και όσο διαβάζεις τέτοια, τόσο περισσότερο κινδυνεύεις να γίνεις υπερτασικός με την ιατρική έννοια του όρου. Η καλή εφημερίδα «Τα Νέα» π.χ. είχε κι αυτή σκορ …5-5-3.
Αγαπητοί μου αριστεροί και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις, δεν υπάρχουν σκορ εδώ. Δεν έχουμε γκολ, οφσάιντ, τρίποντα, βολές και καρφώματα. Δεν πρόκειται για ματς ή για κατς. Ούτε κάποιο παράξενο σπορ παίζεται εδώ, όπως σκουός, χόκεϋ με ελέφαντες ή μπάντμιντον. Και οι συσχετισμοί των αριστερών δυνάμεων και στη νέα Κ.Ο., αν θέλουν να ξέρουν μερικοί-μερικοί, είναι 13-0, όπου μηδέν είναι αυτοί που δεν χρειάζονται και δεκατρείς αυτοί που θα τραβήξουν κουπί ως ίσως η μόνη πραγματική πάλι αντιπολίτευση στις δεξιές διαχειριστικές λογικές της νέας κυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών.
Και θα πιέζουν και θα αγωνίζονται για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και θα τις στηρίζουν, αν και εφόσον γίνονται.
Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι και συνοδοιπόροι, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αριστερούς που στήριξαν σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα αν προέρχονται από τον ΣΥΝ, από συνιστώσες ή είναι ανένταχτοι. Θα ήθελα να ξαναπώ ότι η μεγάλη δημοκρατική και ελεύθερη Αριστερά θα μπορούσε να μετράει ήδη διψήφια εκλογικά αποτελέσματα, αν δεν υπήρχαν διάφορες εμμονές, ιδεοληψίες, ιδεολογικές καθαρότητες και μονάδες μέτρησης αριστεροσύνης.
Η μεγάλη ελεύθερη δημοκρατική Αριστερά δεν γίνεται με άθροισμα ομάδων, ομαδούλων, γκρουπούσκουλων και με συγκολλήσεις και συμφωνίες ηγετικών στελεχίσκων που δεν έχουν εκλεγεί από πουθενά. Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά έχει πολύ δρόμο ακόμα. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν πρωτίστως πολιτικές και δευτερευόντως πρόσωπα.
Αν υπάρχουν συνιστώσες με μηδενική επιρροή στο λαό και στα κινήματα και με κανέναν εκλεγμένο εκπρόσωπο, να το κοιτάξουν. Είναι δικό τους πρόβλημα. Και να μην κατηγορούν το "λαό" ότι ψηφίζει λάθος. Αυτοί είναι, αυτά έχουν.
Το 4,6% των αριστερών που μας ψήφισε είναι σκληρό καρύδι, φάνηκε πιο σοφό από τις ηγεσίες μας και δείχνει το δρόμο. Είναι ο αποφασισμένος σκληρός πυρήνας για τη μεγάλη Αριστερά. Ας μην το απογοητεύσουμε με τον ιδρυματισμό μας και ας μην το μολύνουμε με τις ενδοαριστερές μας λοιμώξεις.
Αν κάποιοι σύντροφοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαζικός χώρος για στρατολόγηση οπαδών, κάνουν λάθος.
Αν κάποιοι σύντροφοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ομαδούλες που περιμένουν απλώς τις επιχορηγήσεις από το αστικό κράτος για να το γκρεμίσουν, κάνουν λάθος.
Αν κάποιοι σύντροφοι νομίζουν ότι ο ΣΥΝ είναι κάτι σαν ΚΚΕ β΄, παραλλαγή εκ Περισσού, ή σταλινοδογματικό εργαστήριο, κάνουν λάθος.
Αν κάποιοι σύντροφοι νομίζουν ότι είμαστε παράρτημα ή δεκανίκι του πανελλήνιου σοκ ή ευρωλιγούρηδες έτοιμοι να γλείψουμε το κοκαλάκι της σοσιαλδημοκρατίας, κάνουν λάθος.
Το μόνο που κάνουν σωστά όλοι αυτοί είναι να δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές και χάσματα. Ας το καταλάβουν πριν γίνουν εντελώς γραφικοί και ας το καταλάβουμε και όλοι εμείς πριν πέσουμε στη μαύρη τρύπα της ανυπαρξίας.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντρόφους που με ψήφισαν, όπου κι αν ανήκουν.

Venceremos! No pasaran! Το μέλλον είναι Αριστερά.
Γρηγόρης Ψαριανός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Αθήνας,
που δεν ανήκει σε καμία συνιστώσα και σε καμία τάση.
(προγραμμένος και κατασυκοφαντούμενος, όχι μόνο από χρυσαυγίτες και ακροδεξιούς, αλλά και από συντρόφους μας της "αντισυστημικής" και "αντικαπιταλιστικής" Αριστεράς, οι οποίοι σε δεκάδες άθλια blog και site διασπείρουν χυδαιότατες και φτηνιάρικες φήμες ότι είμαι ιδιοκτήτης Ferrari, ότι έχω καταθέσεις στην Ελβετία, ότι είμαι ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, ότι είμαι αριστοκράτης των Β.Π., ότι μένω στου Παπάγου (!), ότι έχω βίλα -όχι όπως το εννοούν οι Κύπριοι-, ότι είμαι εκπρόσωπος του αριστερού lifestyle, ένας άσχετος με την Αριστερά ραδιοφωνατζής, ένας κατά λάθος και από σπόντα βουλευτής -το έχουν πει και νεολαίοι του ΣΥΝ αυτό...-, ότι είμαι σεξιστής, αντιδραστικός, ότι παρενοχλώ σεξουαλικά συντρόφισσες-συνεργάτιδες στη Βουλή και ότι είμαι ενδεχομένως πράκτορας ξένων δυνάμεων, χαφιές της ασφάλειας, μίσθαρνο όργανο των ΜΜΕ, λακές της αστικής τάξης και άλλα τέτοια ωραία.)
Υ.Γ Με την ευκαιρία θα ήθελα όλους να μας παρακαλέσω να γελάμε περισσότερο, να αποκτήσουμε πιο τρυφερή σχέση με το χιούμορ και να απαλλαγούμε από τη σκυθρωπή σοβαροφάνεια και την πεποίθηση ότι κάθε ένας μας είναι κάτοχος της μόνης αλήθειας. Η αγέλαστη Αριστερά δεν πάει πουθενά, δεν έχει έμπνευση, προοπτική και μέλλον, όπως έλεγε ο αγαπημένος μας Μέντης Μποσταντζόγλου (ο Μποστ), που μάλλον δεν γνωρίζουν κάποιοι αγέλαστοι νεοαριστεροί. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι ο Λένιν γέλαγε από το πρωί έως το βράδυ, σε αντίθεση με κάτι αριστερούς μουρτζούφληδες και η Ρόζα Λούξενμπουργκ και η Πασιονάρια δεν έμοιαζαν καθόλου με κάποιες σκυθρωπές δικές μας μεγαλοκοπέλες.
-Αν το κείμενο το διαβάσουν και από το ΚΚΕ, καλό θα τους κάνει.

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις φίλες και τους φίλους, τους παλιούς και νεότερους συναγωνιστές και συντρόφους και προπαντός τους περισσότερους από 10.000 γυναίκες και άντρες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας που, αγκαλιάζοντας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τίμησαν προσωπικά μέχρι τη θέση της πρώτης επιλαχούσας στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών. Πολιτικά παραμένω απόλυτα δεσμευμένη απέναντι τους.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Ηρακλείου, που συνεκτιμώντας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση-τομή του νομού τα δύο τελευταία χρόνια από τον Αλέκο Αλαβάνο, έκαναν δυνατή τη συνέχιση αυτής της εκπροσώπησης.
Πιστεύω ότι θα παραμείνουν εξίσου απαιτητικοί για μια ριζοσπαστική και αγωνιστική εκπροσώπηση, μακριά από ασκήσεις δημοσίων σχέσεων, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει πόλη και ύπαιθρος, κόντρα σε βαθιά ριζωμένες πελατειακές πρακτικές και πολύ μεγάλα συμφέροντα.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε συντριπτική καταδίκη όχι μόνο ενός κόμματος, κυβερνητικού υπεύθυνου για την παρακμή των τελευταίων πέντε χρόνων και για τη χειρότερη περίοδο διακυβέρνησης από τη μεταπολίτευση, αλλά πριν απ’ όλα μιας πολιτικής. Της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που σε επιταχυνόμενους, μετά τις κυβερνήσεις Σημίτη, ρυθμούς συνέχισε να παραδίδει τον δημόσιο πλούτο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Και σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, με επιθετικές πολιτικές ανάκαμψης των κερδών επιδείνωσε τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων ανθρώπων.
Η καταδίκη αυτής της πολιτικής προκάλεσε την άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ένα βήμα πριν την υποβολή των νέων προγραμμάτων «σταθεροποίησης» και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στις Βρυξέλλες, αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνά η καινούργια κυβέρνηση.
Στις συνθήκες αυτές το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά πάνω από τις προγνώσεις, αποτελεί μια πολιτική επιτυχία, την οποία είχε απόλυτη ανάγκη η κοινωνική αριστερά.
Οφείλεται πριν απ΄ όλα στην ανιδιοτέλεια, την πίστη και τη μεγάλη γενναιότητα με την οποία ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τραυματισμένος, έδωσε μια δύσκολη μάχη. Ισοδυναμεί ουσιαστικά με μια, σπάνια στην πολιτική πάλη, δεύτερη δυνατότητα επανάκαμψης της δικής μας πολιτικής αριστεράς στο ρόλο μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης.
Το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα σημαντικά κάτω από τις δυνατότητες μας, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης των βασικών υποστηριχτών και απολογητών των πολιτικών απέναντι στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, στα κινήματα και στους αγώνες, την προηγούμενη διετία. Και ακόμα μακρύτερα από το «άνοιγμα» προς την ενωτική, ριζοσπαστική αριστερά που αποτυπώθηκε σ΄ ένα μοναδικό ιστορικά εγχείρημα προσέγγισης του χώρου μας, με δική τους πρωτοβουλία, από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ένα χρόνο πριν.
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με το ζωντανό τους παράδειγμα, δίνοντας τη μάχη έδειξαν τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε, τις μεγάλες δυνατότητες μιας ενωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς που κρατάει ανοιχτές τις γραμμές και το μυαλό της στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργαζόμενης κοινωνίας – και γι΄ αυτό αποτελεί κοινωνική ανάγκη.
Στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της επίθεσης ενάντια στη ζωή των ανθρώπων, αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να περιφρουρηθεί με όσο γίνεται αποτελεσματικότερο τρόπο μέσα στη Βουλή και προπαντός στους δρόμους, στα κινήματα και στους αγώνες.
Από κοινού με τη δρομολόγηση συλλογικότερων, από τις όποιες ατομικές προσπάθειες, διαδικασιών για μια αξιακή επαναθεμελίωση της αριστεράς που χρειαζόμαστε. Σε σύνδεση και με μια «ολική επαναφορά» ενός ουσιαστικού ενδιαφέροντος για οργανικές, αμφίδρομες σχέσεις με τους ανθρώπους της διανόησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο μιας «επανίδρυσης» των θεσμών του λαϊκού και του εργατικού κινήματος.
Επειδή μια Αριστερά χωρίς πραγματικά εναλλακτικές αξίες είναι μια Αριστερά που έχει χάσει την ψυχή της και δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε για τους ίδιους τους αριστερούς. Κι επειδή μια πολιτική Αριστερά με «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τις μάζες, χωρίς την παρεμβολή εργατικών σωματείων και κάθε άλλου είδους θεσμικών και άτυπων συλλογικοτήτων, είναι μια αριστερά-πουκάμισο αδειανό: «αντιπροσωπεύοντας» τους εργαζόμενους τους καθηλώνει σε ρόλο ψηφοφόρων ή προσωρινά εντυπωσιασμένων αλλά αμέτοχων παρατηρητών κάθε είδους εκδηλώσεων ακτιβισμού.
Το θέμα όμως που θα την κρίνει και μαζί μ΄ αυτήν θα κρίνει και τη δυνατότητα αλλαγής των πραγμάτων θα είναι η συμβολή της στο μεταχηματισμό τους σε δρώντα πολιτικά υποκείμενα.

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2009

6/10/09

Περιμένουμε μια απάντηση απ' την "κόκκινη" βουλευτίνα

Η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτίνα του ΚΚΕ είναι γνωστό ότι εκδίδει ένα μηνιάτικο περιοδικό την «Νέμεσις».
Πιθανόν να ξέρετε ότι η ίδια παρουσιαζόμενη ως συνεργαζόμενη με το ΚΚΕ λαμβάνει όλο το ποσό της βουλευτικής αποζημίωσης –γύρω στα 10.000 ευρώ τον μήνα- και δεν μισθοδοτείτε όπως οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ απ’ το κομματικό ταμείο του κόμματος.
Ισως επίσης να γνωρίζετε ότι ο διευθυντής του περιοδικού της Λιάνας, Γιώργος Μπαχάς ονομάζετε, έχει δηλώσει ο ίδιος ότι είναι αντικομουνιστής.
Αυτό που εμείς θα θέλαμε εμείς να μάθουμε είναι ποιοι είναι οι τέσσερις συνεργάτες/ιες της Κανέλλη που μισθοδοτούνται απ’ τον προϋπολογισμό της βουλής –αυτό είναι ένα προνόμιο που το έχουν όλοι οι βουλευτές/τινες-.
Υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος που ρωτάμε και θα θέλαμε να έχουμε μια απάντηση για να μην δημοσιεύσουμε κάτι που δεν το έχουμε διασταυρώσει και δεν θα κολακεύει καθόλου την «κόκκινη βουλευτίνα».
Περιμένουμε…

αναδημοσίευση από http://tsak-giorgis.blogspot.com/

Ανοιχτή μετεκλογική συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ: Αθήνα, 10/10/09 στο αμφιθέατρο Γκίνη (ΕΜΠ) 11πμ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του
Μετεκλογική συζήτηση

Σάββατο 10/10 στις 11πμ αμφιθέατρο Γκίνη ΕΜΠ (Πατησίων)
με πρωτοβουλία της ΠΑΣΑς.

Σκέψεις για την οργάνωση του και για την άμεση πολιτική δράση του

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ SITES/PORTALS:

ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 20:00
κτίριο ΕΜΜΕ (Καλαμιώτου 2, Πλ. Καπνικαρέας)
Μπορεί οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ να περνάνε κρίση, αλλά τα αφεντικά των media ξεπερνούν (με μερικές εκατοντάδες απολύσεις) τις παλιές σκοτούρες τους, ανοίγονται στις νέες προοπτικές του μέλλοντος και αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας στον παρθένο κόσμο του διαδικτύου! Οι απασχολούμενοι στην βιομηχανία των ΜΜΕ διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο ότι υπάρχει μια στροφή των αφεντικών προς «ενημερωτικά» site και portals. Αυτή η μετατόπιση σίγουρα δεν είναι ένα απλό αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά ένα πεδίο διαμόρφωσης ενός καινούργιου μοντέλου εργαζόμενου στον κλάδο των ΜΜΕ καθώς και μια προσπάθεια περαιτέρω πρόσδεσης της ενημέρωσης στην ιδεολογική γραμμή των αφεντικών.
Κατ’ αρχήν το επάγγελμα του ρεπόρτερ/δημοσιογράφου με την χαρακτηριστική σ’ αυτό αυτονομία όσον αφορά τον τρόπο και τα μέσα έρευνας, μεταλλάσσεται όλο και περισσότερο στο επάγγλμα ενός πληροφοριακού εργάτη, ενός ανιχνευτή πληροφοριών, που πάνω σε μια καρέκλα και πίσω από μια οθόνη, προσπαθεί από τον κυκεώνα των πληροφοριών που κατακλύζουν το πλανητικό χωριό να συλλέξει τους τίτλους που θα χρησιμεύσουν ως πρωτογενές υλικό για την παραγωγή των εμπορευματοποιημένων ειδήσεων του site/portal. Όλη αυτή η διαδικασία συνήθως επιφέρει την αύξηση του «πληροφοριακού θορύβου», την παραγωγή χιλιάδων ειδήσεων που περιγράφουν το ίδιο «τίποτα», αλλά με διαφορετικό τρόπο, κι αυτόν τον διαφορετικό τρόπο ζητούν από τους εργαζόμενους στα site τ’ αφεντικά, αφού πρώτα τους κλείσουν το μάτι στο συνυφασμένο με το διαδίκτυο copy/paste (κι όμως, ούτε τ’ αφεντικά σέβονται την περίφημη πνευματική ιδιοκτησία, όταν βέβαια δεν είναι δικιά τους).
Μέσω αυτής της παραγωγικής διαδικασίας, γνωστής κι ως «rewriting», υποβαθμίζεται η πρωτογενής έρευνα, οπότε υποβαθμίζεται κι ο ρόλος του εργαζομένου στην ίδια την διαδικασία της επιλογής και διαμόρφωσης μιας είδησης.
Εντέλει, εκμηδενίζεται κι η δυνατότητα ανταγωνισμού απέναντι στην κυρίαρχη ιδεολογία που παράγεται ως τελικό προϊόν, με την μορφή fast-food ειδήσεων με ομοιόμορφο «ενημερωτικό» πυρήνα, ο οποίος εκπορεύεται από λίγα μιντιακά μονοπώλια. Στην ίδια γενική κατεύθυνση αύξησης του ελέγχου της πληροφόρησης που διακινείται στον «αχανή» κι «άναρχο» κυβερνοχώρο, θεωρούμε ότι κινούνται κι οι κρατικές επιχορηγήσεις σε εταιρείες του διαδικτύου που υπόσχονται υποψήφιοι κυβερνώντες, την ίδια περίοδο που πληθαίνουν τα περιστατικά επίθεσης σε πηγές ανεξάρτητης κι αντιεμπορευματικής ενημέρωσης (blogs, athens.indymedia κτλ.).
Οι κρατικές επιχορηγήσεις δεν πάνε πακέτο μόνο με τον ιδεολογικό και νομοθετικό έλεγχο της διακινούμενης στο διαδίκτυο πληροφόρησης, αλλά έχουν κι ως βασική προϋπόθεση την εντατικοποίηση της εργασίας στην βιομηχανία των ΜΜΕ. Στα site/portals, «χρειάζονται ειδήσεις και χρειάζονται τώρα κι αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να τις κατασκευάσεις», θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε στην δική μας γλώσσα την καθημερινή προσταγή των αφεντικών σε τέτοιους εργασιακούς χώρους.
Το site/portal επίσης για να είναι κερδοφόρο πρέπει να έχει «φρέσκες» ειδήσεις 24ώρες το 24ωρο και το παραδοσιακό πλαίσιο περί δημοσιογραφικού ωραρίου και υπερωριών, μάλλον δεν βοηθάει στην πολυπόθητη κερδοφορία. Αντίθετα βοηθάει και παραβοηθάει η «εθελοντική» εργασία από το σπίτι, τα βράδια και τα Σαββατοκύριακά, γιατί τ’ αφεντικά έχουν την περίεργη εντύπωση ότι κάθε φορά που μπαίνουμε στο ιντερνετ το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι η online ενημέρωση κι η επισκεψιμότητα στο site/portal του…
Κι από την άλλη, απαγορεύουν στους εργαζόμενους οποιαδήποτε άλλη χρήση του ίντερνετ (mail, forum, chat, υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης), επιτηρώντας, όπως σ’ οποιαδήποτε φάμπρικά, αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν ή «λουφάρουν». Κάπως έτσι όλο και πληθαίνουν οι καινοτόμες για το «δημοσιογραφικό λειτούργημα» πρακτικές, όπως οι κάμερες, οι ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου/εξόδου, τα "παρουσιολόγια" ή ακόμα και η καταγραφή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι.
Στην Ελλάδα η «μεταμοντέρνα» φάμπρικα του πειθαρχημένου και καλωδιωμένου εργαζόμενου παίρνει την μορφή της μικρομεσαίας επιχείρησης, «του στυλοβάτη της οικονομίας μας». Εκεί η εντατικοποίηση συνδέεται με την άμεση υποταγή στα κελεύσματα του αφεντικού, κι ο εργαζόμενος τείνει να θεωρείται ένα καινούριο τεχνολογικό πολύ-εξάρτημα του αφεντικού προορισμένου να ικανοποιεί τα κάθε είδος γούστα του, είτε αυτά έχουν να κάνουν με την δημοσιογραφία, την γραφιστική, την διαμόρφωση ιστοσελίδων ή το ψήσιμο καφέ…
Τέλος, ένα περίεργο πράγμα, όσο περισσότερο οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ προλεταριοποιούνται άλλο τόσο μετατρέπονται μαζικά είτε σε «ελεύθερους επαγγελματίες» με μπλοκάκι, είτε σε «παιδιά» που τώρα μαθαίνουν την δουλειά και πρέπει να είναι υπερ-ευχαριστημένα αν τους δίνεται και μισός μαύρος μισθός τον μήνα (300-400 ευρώ). Γιατί προφανώς η εντατικοποίηση που περιγράψαμε, επιτυγχάνεται πολύ ευκολότερα μ’ έναν εργαζόμενο χωρίς άδειες κι επιδόματα, με αυτασφάλιση και σ’ ένα γκρίζο ή ανύπαρκτο πεδίο συνδικαλιστικής εκπροσώπησης.
Υπάρχουν βέβαια και οι πιο τυχεροί που υπογράφουν σύμβαση του ΙΚΑ, για να κατοχυρωθούν με την σειρά τους στην τεράστια λίστα των εργαζόμενων στα ΜΜΕ που είναι διαχωρισμένοι κι αποκλεισμένοι από την δημοσιογραφική ελίτ κι από τα συνακόλουθα συνδικαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα.
Εν κατακλείδι, οι εργαζόμενοι σε site/portals ενώ παράγουν όλο και περισσότερο τις ορατές πληροφορίες που συναντάμε στην οθόνη μας, παραμένουν εν πολλοίς εργασιακά «αόρατοί». Όμως αυτό το νέο είδος εργαζόμενου, αν θέλει να «την παλέψει» με τέτοιου είδους δουλειές, δεν μπορεί παρά ν’ αφήσει τις «προοπτικές εξέλιξης» που του υπόσχεται τ’ αφεντικό και ν’ αναζητήσει σε διαδικτυακό και κυρίως πραγματικό χρόνο τους επίσης «αόρατους» συναδέλφους του, που σίγουρα δεν βρίσκονται στις πολυθρόνες των συνδικαλιστικών γραφείων αλλά σε ανάλογες θέσεις εργασίας πίσω από μια οθόνη.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ SITES/PORTALS

ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 20:00 κτίριο ΕΜΜΕ
(Καλαμιώτου 2, Πλ. Καπνικαρέας)

2/10/09